Toate emoțiile sunt frumoase

Scrisoare către bunica copilului din stradă

Posted by on Feb 8, 2017 in Activism social, Slider, Trăim | 6 comments

Dragă bunică,

Îți scriu cu drag și dor. Cred că ți-e tare greu să vezi ce se întâmplă acum în țară. Cred că pe lângă greutățile de zi cu zi te mai apasă și grija de a nu ști ce o să se întâmple cu țara, cu copiii, cu nepoții.

Cred că te întrebi cine-a trimis în stradă toți tinerii și de ce. Poate te-ntrebi ce ne face să ieșim seară de seară în frig și ploaie. Pentru cine? Pentru ce? Și pe câți bani?

Ieșim pentru spitale. Ieșim pentru că nu mai vrem să trăim cu teama că ni se îmbolnăvește copilul și spitalele de pediatrie din orașe mari precum Clujul sunt coșmarul oricărui părinte. Ieșim ca dacă tu ajungi în spital să știm că ai parte de toate medicamentele de care ai nevoie și de-un pat curat, dezinfectat. Ieșim ca tu și eu și copii noștri, nepoții tăi, să nu mai trebuiască să dăm bani fiecărui medic și fiecărei asistente cu teama reală că dacă nu o facem vom fi lăsați să murim uitați de lume în colțul salonului de spital. Pentru asta ieșim. Pentru directori de spitale care să nu mai fie numiți pe bază de prietenie, rudenie sau relații amoroase ci pentru că realmente știu să facă treabă.

Ieșim pentru că ne-am săturat și noi, ca și tine, să ne milogim de câte o tanti care se uită de sus la noi la ghișeu. Ne-am săturat să cerșim pentru o amărâtă de adeverință de la finanțe , unde mai mereu ajungem să mergem cu câte o cafea sau ciocolată.

Ieșim pentru pensiile voastre și ale noastre din viitor, pentru salariile noastre și ale copiilor noștri în viitor. Pentru că și noi, ne dorim mai presus de toate și de tot liniște și trai decent. Ne dorim să crească sănătos pensiile și salariile, fără să crească și prețurile, fără să scadă economia și să suferim pe altă parte ce câștigăm pe partea asta. Pentru asta credem cu tărie că avem nevoie de oameni cinstiți la putere. Pentru asta ieșim și noi în stradă, bunico. Pentru oameni cărora le pasă de mine și de tine și de copiii noștri ai tuturor și nu doar de prietenii lor și familiile lor pe care să le numească în funcții de unde se poate fura lejer și mult.

NU vrem nici noi să vindem țara nimănui. Ne era mai simplu să plecăm în străinătate la urma urmei. Și acum putem pleca. Cu familie cu tot. Oportunități avem. Am ALES să rămânem. Am ales să muncim cinstit și să producem bani aici la noi în țară pentru noi, pentru copii, pentru nepoți și pentru bunicii care au nevoie de pensie și de liniște sufletească. Suntem aici, muncim, iubim, sperăm românește și NU mai vrem să fim furați.

De asta ne doare atâta ordonanța asta 13 și tot ce încearcă acest guvern în această direcție. Pentru că nu putem accepta ideea ca un primar, din orice partid ar veni el, să poată fura bani de la noi toți cei care muncim și să nu facă nici măcar pușcărie pentru asta. Pentru că suma aceea, de 45.000 de euro, pe care ei vor să o legalizeze ca prag până la care poți fura din banii publici, înseamnă creditul meu pe 30 de ani pentru apartament. E ca și cum ți-ar lua ție locuința și nu ar păți nimic pentru că nu valorează mai mult de 45.000 de euro. Pentru că au furat în limita legală.

Noi nu ieșim în stradă ca să distrugem PSD-ul. Nu ne interesează ce partid guvernează. Vrem doar să o facă corect. Tuturor ne este teamă de lucrurile pe care nu le înțelegem. Internet, multinaționale, străini, bani, economia, guvernul. Ne este teamă să nu murim singuri, abandonați, săraci. Cu toții ne întrebăm ”noi ai cui suntem?” Suntem toți ai tuturor, bunico! Vrem să trăim decent și liniștiți împreună cu voi. Salariile noastre de azi devin pensiile noastre de mâine și pensiile voastre de azi contează enorm pentru noi pentru că voi ne-ați crescut, voi ne-ați ajutat și cu voi vrem să ne creștem copiii, respectiv nepoții.

Vezi? Mereu ziceai că vrei ca mama și cu tata să fie mai deștepți și mai descurcăreți decât ați fost tu și bunicul iar eu să fiu și mai și ca voi toți. Poți fi mândră de mine, bunico. Sunt. Îmi pasă, citesc mult, discut cu lumea, învăț de toate. Cresc și devin mai deșteaptă câte puțin în fiecare zi. Mă lupt pentru copiii mei cum te-ai luptat tu pentru noi toți. Cu aceeași iubire și cu aceeași furie când cineva vrea să ne facă rău.

Of, bunico. Atâtea ți-aș mai scrie. Dar fug să fac de mâncare că imediat se lasă seara și trebuie să fug în stradă. Acolo afară, în frig și ploaie, unde nu m-aș duce dacă nu aș ști din tot sufletul că oamenii aceștia ce conduc acum guvernul nu ne vor binele deloc. Mă duc și pentru tine, bunico. Ne dorim aceleași lucruri. Gândește-te cu drag și dor la toți cei care ies în frig pe străzi de atâtea zile. Toți sunt copiii și nepoții cuiva. Toți luptă pentru noi toți cum pot ei mai bine. Nu suntem Iohanniști, bunico. Nu ne-a plătit nimeni cu nimic. Nu suntem spălați pe creier. Suntem doar uzi pe cap. Și ne e frig. Și ne lipsește tuturor supa ta caldă cu tăiței.

 

6 Comments

Join the conversation and post a comment.

 1. Iulian

  Dragă Emma,

  Mănânci câcat.

  Cu stima,

  Unu’ care face diferenţa între abuz în serviciu şi corupție.

  • Ion cu maciuca

   Toata lumea stie ca tu stii sa faci diferenta intre abuz de serviciu si coruptie…
   dar nimeni nu stie cat de PSD-ist esti… De fapt nu trebuie sa spui..; mirosi de la o posta!

  • Dragă Emma

   Dragă Iulian,

   Înțeleg că ai o părere diferită. Tu rămâi cu părerea ta, eu cu a mea. E democrație.

   Cu stimă,
   Una care face diferența între a exprima civilizat o părere și a jigni pur și simplu pe altcineva.

 2. ioana

  Emma, nu te amagi! Pe nimeni nu doare capul de nevoile tale, ale parintilor si bunicilor tai! Va manevreaza unii care au mai avut puterea in mana si nu au facut nimic! Va vor acolo, in strada, doar pentru ciolaniada. Nu fata mea, nu te gandi la viitor luminos! Tara aceasta a pierdut sansa de a-l avea ! De ce? Pentru ca sleahta pospolita politica, de oricare culoare, are un singur scop….sa ne jumuleasca in contrinuare, sa traiasca ei bine, cu ai lor , pe s[inarea noastra!Te-ai intrebat cati ar mai vrea sa fie acolo, daca nu ar fi platiti cuun porcoi de bani? Hai , fa un exercitiu si gandeste! Sa imi spui maine ce-ai aflat!

  • Dragă Emma

   Ioana,

   Mergând pe scenariul tău ar însemna pur și simplu să ne resemnăm că nu este nimic de făcut. Să rămânem, tineri cum suntem, într-o țară fără viitor și să ne plângem dar să nu facem nimic. Sau să plecăm în străinătate.

   Pentru mine acestea nu sunt opțiuni. Pot să înțeleg cum pentru mulți pare naiv sau stupid, dar aleg să cred în continuare că se poate face ceva, plus că nu suport să mă plâng fără să mă străduiesc să schimb ceva. Și să nu mă plâng iar nu este o opțiune pentru că ar însemna să înghit orice.

   Eu voi continua pe drumul ăsta, naiv cum probabil pare pentru mulți.
   Să ai o zi faină!

 3. Bogdan

  Iulian, invata sa argumentezi iar cand o sa o faci , fa-o intr-un mod placut citirii. Punct. Apropo, e cineva in afara de mine care regreta ca nu a fost la vot?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *